zámek Stránov - Strašidelný zámek

Zámek Stránov ovládnou v září strašidla

První zářijovou sobotu čeká na návštěvníky zámku Stránov opět další zábavný den pro celou rodinu. Upovídaní lesní skřítci, půvabné bludičky, škodolibí hejkalové, tajemné medúzy a spousta dalších nadpřirozených bytostí zavítá na pozvání Bílé paní na letošní slet strašidel.

Novorenesanční zámek Stránov stojí na ostrohu nad Skalským potokem u obce Jizerní Vtelno, cca 12 km od Mladé Boleslavi směrem na Mělník. Původně se jedná o hrad postavený v letech 1463-1468 Jarošem ze Svojovic. Z této doby se zachovala výrazná kamenná věž. Hrad byl tehdy centrem poměrně rozsáhlého panství, které ve 2. polovině 16. století drželi Berkové z Dubé. Dnešní novorenesanční vzhled navrhl architekt Josef Schulz pro Marii z Valdštejna a Vartemberka.

Velká část zámku prochází v současné době rekonstrukcí. Přibyla stylová zámecká kavárna, upravují se interiéry a během celého roku mohou každoročně návštěvníci zavítat na některou z akcí, které zámek Stránov pořádá jak pro děti, tak i pro širokou veřejnost. A tak se můžete sami přesvědčit o tom, proč bývá tento zámek označován za jeden z nejpohádkovějších zámků České republiky.

A právě první zářijovou sobotu všichni odvážlivci budou moci potkat na zámku i v podzámčí nepřeberné množství všech možných strašidel a strašidýlek. Skřítci, hejkalové, bludičky, vodník Šupina, zoubková víla, královna pekel, čaroděj Salvini až z daleké Itálie - ti všichni přijali pozvání od Bílé paní, aby pro vás uspořádali strašidelný rej. Pozvání přijala kupodivu také Černá paní, tak se nechme překvapit, jak to celé všechno dopadne.

Děti čeká tajemná stezka s plněním soutěžních úkolů, nafukovací dětské atrakce, malování na obličej, strašidelná piškotéka a spousta zábavných her pro celou rodinu na nádvoří zámku.

Kdo má pro strach uděláno, může přijít ve strašidelné masce a tak trochu zamotat těm našim strašidlům hlavu. Které strašidlo je pravé, a které je tu na návštěvě? Zkuste se mezi nás zamíchat. Proč se říká, že strach má velké oči? Jak správně mluvit se skřítky? Jak pozdravit neviditelného ducha? Věříte na strašidla? Však některá vídáme denně, ani o tom nevíme.

Královna pekel bude udržovat na přání svého chotě Lucifera oheň. Vezměte tedy sebou dětem vuřty, však komu se poštěstí opékat si svačinu právě nad ohništěm tohoto vládce pekel.

Prodejní a jarmareční stánky nabídnou dobroty od uzenářů, sýrařů, cukrářů i pekařů.

Pokud se nebojíte setkání s bytostmi z říše strašidel, pak navštivte dne 6. září zámek Stránov. Ocitnete se jako mávnutím kouzelného proutku v pohádkové říši strašidel. Setkáte se tváří v tvář s duchy a vyzkoušíte si svoji odvahu. Strašidla ovládnou komnaty a zámecký park od 11 hodin a řádit budou až do 16 hodiny.

Akce se koná za každého počasí, v exteriérech nebo interiérech zámku.

www.zamekstranov.cz